bestaat vanaf oktober 2013 en wij zijn een professionele trimsalon die kiest voor een Huid- Vacht- en Diervriendelijke aanpak. Wij werken met de shampoos en conditioners van K9 en gebruiken de lekkernijen van Prins Petfoods.
Wij zijn sinds 2017 aangesloten bij de ABHB en maken dus ook gebruik van de Algemene voorwaarden, houdt er rekening mee dat vanaf het maken van een afspraak in de salon dat deze voorwaarden van toepassing zijn. Klik hieronder voor de Algemene voorwaarden.
Wij gaan meer in rekening brengen, wanneer wij meer tijdverlies hebben door knopen en -/ of vilt. De wachttijd is momenteel wat langer voor eigenaren die geen vervolg afspraak hebben. Onze agenda is zo goed als gevuld tot aan de kerstvakantie, neem gerust contact met ons op om te kijken of wij nog plek hebben.
*Gesloten vanwege vakantie van 27 juli tot en met 25 augustus*
Mocht het voorkomen dat wij de telefoon niet tijdig opnemen, kunt u ons ook altijd een email sturen: hugsandpaws@live.nl of een WhatsApp bericht sturen.
Katten collega’s en hun manier van werken.
Er zijn verschillende Katten trimopleidingen, wat natuurlijk ook leidt naar diverse manieren van trimmen. Ik geloof dat al mijn collega’s ook het beste voor een kat over hebben en hier hun manier van trimmen ook naar gemaakt hebben. Ik heb een korte inzicht gemaakt hoe diverse collega’s werken, dit is natuurlijk ook gewoon te vinden op YouTube, Facebook, websites van mijn collega’s en natuurlijk bij de opleidingen zelf. Het begint met de vacht goed loskammen, nagels knippen en in sommige gevallen zelfs ontwollen*1e, want beginnende knoopjes kunnen veranderen in heuse knopen en vilten na een wasbeurt. Vervolgens de wasbeurt zelf, eerst de kat van top tot teen nat, dan de eerste shampoo beurt, uitspoelen, tweede shampoo, weer uitspoelen, vervolgens conditioner, even intrekken en uitspoelen, eitje toch? Zoals u zelf al wel eens ervaren heeft, met een kat die per ongeluk in de vijver is gevallen of als mijn eigen kater, met zijn achterpoot in een glas water is gestapt, een natte vacht voelt niet prettig bij een kat. Laat staan een langdurige wasbeurt, vooral als de kat hier niet mee bekend is. Meestal worden de katten ook stevig tegen de bodem van het bad gedrukt en bij terugvechtende katten? Ja daarvoor kun je een was kooitje gebruiken, dan blijven de eigen vingers onbeschadigd. Dan moeten ze nog droog, goed voordrogen met handdoeken scheelt altijd of zelfs de kat eerst even inpakken, of zoals ze dat noemen; de Kitty Burrito*2e. Het is natuurlijk ook gewoon mogelijk om de hand föhn of zelfs een grotere blazer te gebruiken en om het harde geluid te minderen, wordt er gebruik gemaakt van een happy Hoodie en vette watten in de oren. Als de kat dan eenmaal droog is, dan nog even goed door borstelen met diverse fijne kammen en rubberen borstels. Er zijn ook wat collega’s die geen blazers gebruiken vanwege het harde geluid, dus hiervoor is er een vernieuwde product op de markt gebracht. Een kleine droogcabine, op maat voor de kat, er zijn zelfs versies met 2 handschoenen, zodat er tussendoor ook veilig geborsteld kan worden. De droogcabine kan van gemiddeld 26 tot 40 graden worden gezet en de warme lucht met een lichte blazer door het dichte hokje worden geblazen.
Klinkt als een goed systeem toch? Waar heb ik dan zo moeite mee?
Ten eerste moet jij jezelf afvragen, is een wasbeurt nodig? In de meeste gevallen, of eigenlijk in bijna alle gevallen, is de vacht schoon genoeg. Vettige vachten kunnen heel makkelijk worden opgefrist met maïzena. Maïzena hecht zich prima en vet en vuil, is geurloos en niet schadelijk voor de kat. Er bestaan eventueel droogshampoos voor de echte vieze vlekken, of een geurloos baby doekje werkt in de meeste gevallen ook prima. Dus in de meeste gevallen is een wasbeurt niet nodig, vooral als je bekijk hoeveel tijd je kwijt bent met een wasbeurt, je bent al snel 2 a 3 uur verder, exclusief het wegbrengen en ophalen van de kat. Als je goed je kat kent, weet je dat alles in korte stukjes wordt gedaan; korte was, drink, eet en slaap momenten. Een trimbeurt komt nooit uit voor en kat natuurlijk, maar om dan onnodig zolang uit zijn of haar leefomgeving te halen?
Ten tweede de manier van aanpak en dan wil ik het nog helemaal niet hebben over het ontwollen en diverse verkeerde materiaal gebruik, dit vergt echt een eigen blog. Ik heb enorm veel video’s gezien met tranen in mijn ogen, ze proberen een kat zo “stil” mogelijk te föhnen of blazen, aangezien katten erg lawaai gevoelig zijn en dit levert natuurlijk stress op. Stress, daar wil ik het toch even over hebben, katten laten al snel stress signalen zien en toch zijn er veel collega’s die deze hints negeren. Pas als een kat zelfverzekerd genoeg is om voor zichzelf op te komen, wordt er pas gesproken over een gestreste kat, of liever nog een “onhandelbare” kat. Grote pupillen, verstijfde houdingen, staart dicht tegen zich aan gedrukt en platte oortjes.. heel verdrietig om te zien. De wasbeurt zelf, 2 shampoos en natuurlijk de conditioner, allemaal met heerlijke parfum. Dat de eigengeur van de kat wordt afgewassen is al 1 ding, maar dat wij het ook nog zo belangrijk vinden dat een kat naar bloementje of snoepjes moet ruiken? De gebruik van een föhn of blazer, gaat 99% van de katten niet leuk vinden, katten zijn heel erg geluid (en zelfs licht) gevoelig in vreemde ruimtes, een Hoodie met vette watten (als ze dit al toepassen) gaat hier niet bijhelpen. Plus heb je al wel eens voor de grap geprobeerd iets op het hoofd van je kat te doen? Iedereen toch wel eens, voor een grappige foto, ik geloof een Hoodie die extra goed strak zit echt geen pluspunt is voor de kat.
En als laatste de droogcabine, klinkt als een gouden middenweg toch? Een klein krap hokje, met te warme lucht, ventilatoren die alsnog te veel lawaai veroorzaken en als je het helemaal professioneel wilt doen, ook nog 2 bedreigende rubberen handschoenen. Nee klinkt zeker niet katvriendelijk als je het mij vraagt. Daarbij de temperatuur is veelte warm, voor een gespannen of gestreste kat kan een tempratuur boven de 25 levensgevaarlijk worden laat staan een temperatuur van 40 graden, de kans is zeer groot dat de kat in een hitteshock schiet. Een droog cabine valt te vergelijken als de binnenkant van een auto op een zomerse dag. Doordat de omgevingstempratuur te hoog wordt, kan de kat zichzelf niet meer afkoelen door warme lucht uit te ademen en koele lucht in, langzamere hand loopt de temperatuur op. Katten kunnen erg sloom worden en zelfs gaan hijgen (teken van oververhitting of grote
angst/stress of acute pijn).
Oké, maar waarom bied ik dan wel de behandeling kattenwassen aan?
Bij mij is er zeker een mogelijkheid om een kat in bad te doen, maar doe ik dit als standaard behandeling? Absoluut niet, zoals ik al had aangegeven, wassen is meestal niet eens nodig. Enkel bij noodzaak zou ik het overwegen. Ook zijn er best wat katten die het wassen gewend zijn vanaf kitten en omdat zij vaak naar shows zijn geweest. Maar wat dan nog? Is het dan echt nodig dat de kat elke trimbeurt in bad moet? Ik schets een kleine situatie: “de kat wil net op de bak om een plasje doen, jij pakt op dit moment net de kattenmand.. oeps, de kat weet precies wat er gaat gebeuren, je pakt de kat en stopt hem er alvast in, nog even zelf naar de wc, slokje drinken en je spullenpakken, je moet inmiddels over een half uurtje al bij de trimmer zijn. De auto rit duurt 20 minuten en je bent ruim op tijd, nog even babbelen met de trimster en je spreekt af dat ze belt wanneer ze klaar is. Naar een goeie 2 en half uur gaat de telefoon, je mag de kat weer ophalen, is goed vertel je via de telefoon, alleen nog even de boodschappen afrekenen. Een goeie 15 minuten verder wanneer je alles heb ingeladen, rij je rustig naar de trimster toe. Weer even een babbeltje, afrekenen en op naar huis. Meer als 4 uur is je kat van huis geweest en kan nu pas zijn behoefte doen”…. Ja hier staan wij helaas niet vaak genoeg bij stil. Ook al was de trimbeurt wel nodig, deze had ook gewoon in 30 minuten gekund zonder wasbeurt. Leuk verhaal maar wanneer dan wel? Puur bij noodzaak, wasbeurten kunnen zeker bijdragen bij extra verharende katten, maar alleen als de kat dit natuurlijk helemaal toelaat. Wij gaan een kat niet dwingen om het maar leuk te vinden. Gelukkig zijn er natuurlijk ook andere wegen om een permanente rui*3e hopelijk weer om te schakelen. Ook om medische redenen kan een wasbeurt goed doen, maar meestal zijn therapeutische shampoos pas goed toe te passen wanneer de kat vaker gewassen wordt. Een standaard regel is bijvoorbeeld eerste twee weken 3 keer in bad, daarna twee weken 2 maal, enzovoort. Het gesleep met de kat elke keer naar de trimmer is al niet leuk, laat staan voor de portemonnee. Bij dit soort gevallen, probeer ik de katteneigenaar ook zoveel mogelijk te informeren hoe zij dit het beste thuis kunnen doen, zo is de kat in elk geval in zijn vertrouwde leefomgeving. Voor de rest zijn er nog de overig noodgevallen, zo heb ik een voorbeeld ervaring, waar de laatste redding dus een wasbeurt is; “ Gedeeltelijk was de woning van de katteneigenaar afgebrand en aangezien dit verzekeringskwestie was, heeft dit gedeelte wekenlang nog onder as gezeten. Toevallig was dit net langs de route van de kat zelf, met als gevolg dat het as bleef hangen in de vacht. As is heel vettig en dit krijgt de kat zelf er niet meer uitgepoetst, sterker nog het is zo giftig dat de kat stopt met eigenverzorging. Hier was het laatste redmiddel, een wasbeurt.
Hoe kun je katvriendelijk wassen?
Het begint ten eerste met een geluidsarme omgeving, het belangrijkste is dat je ook snel kan werken, dus shampooflessen staan klaar en de waterkraan staat al aan op een standaard handwarme temperatuur. Belangrijk is dat er geurloze shampoo wordt gebruikt, zodat de kat zelf zijn eigengeur zo snel mogelijk weer terug krijgt. Om het proces te versnellen kun je direct beginnen met aangelengde shampoo om een droge vacht, goed inmasseren en afspoelen wanneer alles is ingesopt. Het inwerken van shampoo helpt enorm bij een permanente rui, maar dit moet de kat wel aankunnen. Tijdens een was kuur zou je kunnen beginnen met 2 minuten in bad en langzaam opbouwen naar 10 minuten. De shampoo goed uitspoelen en de vacht goed voordrogen, en zeem zou hier heel erg mee kunnen helpen aangezien deze meer vocht opnemen. Tussendoor de zeem uitwringen is nutteloos, het is verstandiger om meerdere zemen klaar te hebben liggen of desnoods diverse handdoeken. Vervolgens kan de kat op tafel met hierop de kat zijn eigen “vieze” kleed/doek, zo is hij weer in zijn vertrouwde geur en krijgt hij ook weer heel snel zijn eigen geur terug. Is de kat gewend aan föhn, dan zou je voorzicht kunnen beginnen met droog föhnen, maar zoals ik al geschreven heb, katten zijn geluidsgevoelig vooral in stresssituaties, in de meeste gevallen gaat de kat dit extra stukje lawaai niet leuk vinden. Dus ik gebruik een warmte lamp, veilig in een ruime Bench, met de mogelijkheid om ook uit de hitte te zitten, kan de kat op zijn eigen “vieze” dekens liggen en langzaam opdrogen. Tijdens de droogfase gaat de kat zichzelf wassen, wat weer meehelpt met de extra losse haren verwijderen. Zo af en toe kan ik met een borsteltje de vacht wat losser kammen en met microvezel doeken de vacht wat droger vegen, helaas duurt de droogfase toch zeker van anderhalf tot twee en half uur. In de meeste gevallen stuur ik de kat 80% droog naar huis, ik heb liever dat de kat in zijn eigen omgeving opdroogt dan dat hij nog langer van huis moet zijn. Natuurlijk wel wanneer het weer dit toelaat en dat de kat dus niet ziek wordt.
Kortom,
Ben ik het volledig oneens om een kat in bad te doen? Nee zeker niet, maar ik ben het wel oneens met een wasbeurt als standaard behandeling bij een kat. Wassen kan ons helpen bij extreem verharing, bij medische behandelingen en natuurlijk de noodgevallen. Maar het vergt enorm veel tijd, vandaar dat de er ook duidelijk moet worden afgewogen, hoe belangrijk is de wasbeurt voor de kat en hoeveel help je de kat uiteindelijk? Ik hoop dat deze blog een duidelijk indruk heeft gegeven hoe ik hier in sta en dat ik jou als klant hier mee heb geholpen. Lees je dit nu als collega en ben je het hier niet mee eens? Ten eerste, knap dat je het artikel tot dus ver heb gelezen en ten tweede nodig ik je uit voor een gesprek. Graag zou ik jouw kant van het verhaal willen weten en waarom.
*1e noot: Ontwollen, een term wat door trimmers werd gebruikt om aan te geven dat alle onderwol uit de vacht wordt gehaald. Doormiddel van scherpe messen, Furminators en micro getande kammen, wordt op een hele intensieve manier de wol verwijdert. Wol zit altijd vrij los, dus dit is geen lastige klus. De rede dat de onderwol wat losser is, is natuurlijk voor de bescherming bij gevechten of het na jagen in struiken, liever dat de vacht los laat, dan dat de vacht blijft hangen en huid een beschadiging oploopt. Een dier zonder wol mist nog veel meer functies, denk aan isolatie, talgregulatie en bescherming van de huidflora. De wol zou weer met een nood tempo weer terug moeten groeien in een zeer korte tijd, wat leidt tot een kwetsbare en lossere nieuwe wol haren. Langdurig ontwollen, resulteert in klitgevoelige vacht en-/of een permanente rui.
*2e noot: Kitty Burrito, verwijst naar een handdoek-inpaktechniek die wordt gebruikt om een kat in te wikkelen voor het hanteren. Het is een vrij gemakkelijke manier om een kat in bedwang te houden en tegelijkertijd stress te verminderen, zodat je de kat veiliger kan hanteren. De zachte druk van de handdoekomslag geeft veel katten een gevoel van comfort tegelijkertijd beperkt het de bewegingen die de kat kan maken.
*3e noot: permanente rui, elke kat heeft een rui. Voornamelijk als wij tegen de lente aanlopen dan wordt grotendeels de wolharen vervangen, voorkortharige katten wordt in deze periode tot aan de zomer, zelfs meerdere malen de wolharen vervangen. Richting de winter spreken wij niet echt meer over een rui, maar wel dat de dekharen worden vervangen, deze periode valt minder op. Als wij veel borstelen met verkeerd materiaal, trekken wij te vroeg de wolharen eruit, uiteindelijk ben je de rui aan het versnellen en vermeerderen. In plaats van dat de rui jaarlijks plaatsvind verspreid over 6 tot 8 weken, heb je een rui die maandelijks plaats vindt. De haren zitten zo los in het haarzakje, dat zelfs de kat aaien als resulteert tot een hand vol losse haren. Kortom een permanente rui.
Openingstijden:
Maandag 8:30 – 16:30
Dinsdag Gesloten
Woensdag 8:30 – 16:30
Donderdag Gesloten
Vrijdag 8:30 – 16:30
adres:
Diekmaat 19
7761 DE Schoonebeek